G'ruis
 

Eens onwrikbare pijlers, muren of vloeren, is het beton onderweg naar een nieuwe bestemming.Gebroken en gemalen, ruw en weerbarstig. Zwaar en grijs. Het beton wacht.

In G’ruis bouwt geluidskunstenaares Frouke Wiarda uit 5000 kilo beton een installatie die door mimespeelster Janneke Albers in beweging wordt gezet. Het schuiven, slepen, smijten, tillen en dansen met de berg beton zorgt dat je het beton liefelijk hoort rinkelen, maar het zal ook angstaanjagend brullen en donderen. Van diep en vol tot hoog en schel. De klanken worden ter plekke opgenomen en bewerkt. Ze klinken direct opnieuw in de ruimte en raken verweven met
het live-geluid van de voorstelling. Speciaal ontworpen betonnen instrumenten zullen gruizig en soms helder door de ruimte klinken. De waarneming van het publiek wordt op scherp gezet.

Frouke laat zich inspireren door de geluiden van alledaagse materialen en voorwerpen. Met betrekkelijk eenvoudige middelen worden materialen in een onverwachte context geplaatst. Zo bevrijdt zij een klankspectrum dat de luisteraar in de materie zuigt en het ongehoorde hoorbaar maakt.

Frouke Wiarda: geluid en beeld
Janneke Albers: beweging en kostuum
Jeannette van Steen: advies beweging
Roland Spekle: advies geluid

speellijst

13 - 15 augustus 2010 (’s-Hertogenbosch) Theaterfestival Boulevard: www.festivalboulevard.nl
29 augustus 2010 (Borculo, Gelderland) informatie volgt

14 - 15 november 2009 (’s-Hertogenbosch) November Music: www.novembermusic.net

Fotografie
Jeroen Scheelings
Met dank aan: Projectruimte Retort, Jan struik, Kees van de Wiel, Harmen Jan Holman,
Jeroen Scheelings, Bernard Jussen, Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur

Speciaal voor G'ruis heeft Jan Struik van de Goudse Betoncentrale 3 soorten granulaat
uitgezocht.